Medisch verantwoord sporten

Informatie m.b.t. preventie besmetting - Covid-19 virus (Coronavirus)

Klik op de titel voor een verklarende tekst van FISA!

 

BIJSCHOLING LETSELPREVENTIE GET FIT 2 ROW

Op zaterdag 24 februari vond de interessante bijscholing letselpreventie plaats, in het kader van het project Get Fit 2 Row van Sport Vlaanderen en de UGent. 

Klik hier voor de powerpointpresentatie - sessie 1.

Klik hier voor de powerpointpresentatie - sessie 2.

Klik hier voor het draaiboek rompstabilisatie.

Klik hier voor het draaiboek statische stretching.

Klik hier voor de kijkwijzers.

Lage rugpijn bij het roeien – wat zeggen de experts?

In mei 2016, publiceerde World Rowing het artikel, 'back pain in rowers' by Dr Fiona Wilson. Wilson lowbackpainbestudeerde de getuigenissen rond lage rugpijn bij het roeien. In dit artikel combineerde Wilson de clinische expertise van een aantal nationale rowingteam physiotherapists die gedurende vele jaren de beste roeiers van de wereld begeleid hebben. Met een klik op nevenstaande afbeelding kan je een nieuw artikel lezen (Engels) over lage rugpijnen.

Waarom roeien pijn doet - Vermoeidheid en melkzuur tegemoet zien

12 JUNI 2015 (Worldrowing.com)

Hard roeien doet pijn. Er is geen omweg. Als je snel wil gaan en sneller wil worden, dan moet je door de pijngrens. In feite, hoe fitter je wordt, hoe meer pijn je kan verduren. Maar de oorzaak van de pijn is niet wat men ooit dacht.

uitgeput

De Oostenrijkse dubbeltwee heren lichtgewicht uitgeput aan de aankomstlijn. © FISA

Klik op de foto voor het volledige artikel

Antoni Barczuk, lid van de Federale Sport-Medische Commissie, bezorgde ons een interessant artikel over veilige krachttraining, klik op de afbeelding om het te lezen.

Rug verzorging, tien minuten per keer

rugletselStel je een roeiwereld voor waar geen enkele roeier meer dan tien minuten achtereenvolgend roeit en geen enkele roeier een rugblessure lijdt. Dat is wat Bob Cummins, een chiropractor, zich voorstelt. Met een klik op nevenstaande afbeelding kan je het volledige artikel lezen.

Dit artikel is enkel bestemd voor sporters in Vlaanderen.

Wie sport moet weten waar de lijn ligt ...

De dopinglijn is een initiatief van de Vlaamse overheid om sporters in Vlaanderen te informeren over het gevoerde antidopingbeleid. Op de website www.dopinglijn.be kan je terecht voor al je vragen over doping en kan je ook inschrijven op hun 'Nieuwsbrief'. De dopinglijn lost al je twijfels en onzekerheden over doping op. Want wie sport, moet weten waar de lijn ligt!

Wat doet doping met je lijf? kan je van cannabis positief testen? mag een sporter neusdruppels gebruiken? wat mag wel en wat mag niet? Klik HIER om de folder in te zien;

surf naar www.dopinglijn.be of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geneesmiddelen en voedingssuplementen?

Hoezo, gevaarlijk? Klik HIER om de folder in te zien.

Voor de jeugdige sporters!

Neem alleen middelen in die zijn voorgeschreven door een dokter die weet dat je sporter bent. Sommige middelen
of supplementen uit de apotheek of de supermarkt kunnen verboden stoffen bevatten, ook al vermeldt het etiket dat het product volledig natuurlijk is. Klik HIER om de folder in te zien.

Door HIER te klikken, kan je de lijst van verboden middelen inkijken.

Door HIER te klikken kan je de TTN-dopingfolder inkijken.

Wat is TTN?

TTN is de afkorting van "Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak". Als je sport en om medische redenen een geneesmiddel moet gebruiken (in eender welke vorm: pilletjes, inspuitingen, puffers, druppels, ...), moet je opletten. Sommige geneesmiddelen bevatten immers stoffen die op de dopinglijst staan en die aanleiding kunnen geven tot een positieve dopingtest. Voor deze verboden stoffen kan of moet (als je elitesporter bent) je een toestemming vragen.

De World Ant-Doping Code wijzigt op 1 januari 2015 en alle ondertekenaars van het Wereld Anti-Doping Reglement hebben de plicht om hun regels te herzien, zodat ze voldoen aan het nieuwe reglement. De nieuwe regels vind je hier, de aanpassingen vind je hier. FISA heeft zich nu in regel gesteld en is blij dit te kunnen delen met hun leden nationale roeifederaties. De nieuwe World Anti-Doping Code van WADA vind je op: https://www.wada-ama.org/en/what-we-do/the-code

Hieronder de tekst der aanpassingen:

De updates in de Codex, welke terug te vinden zijn in de wijzigingen aan de World Rowing Federation FISA-Codex, zijn onder meer:

  • De definitie van een ‘roeier op internationaal niveau’ in de antidopingregels. Deze definitie is vooral van belang met betrekking tot de TUE (Therapeutic Use Exemptions - Vrijstellingen voor therapeutisch gebruik), daar een geldig door FISA goedgekeurde TUE nu vereist is voor nog meer evenementen dan in het verleden. Naast deelnemers aan de Wereldbekers en Wereldkampioenschappen, vereisen nu ook de U23’s en Junior Kampioenschappen TUE’s. Ook Indoor Wereld- en Regionale Kampioenschappen worden beschouwd als internationaal niveau roeien.
  • Verhoogde wederzijdse erkenning van de TUE’s tussen nationale antidoping organisaties en FISA.
  • Langere schorsing-periodes voor serieuze schendingen tegen antidopingregels van 2 tot 4 jaar en meer flexibiliteit in de sanctionering in bepaalde omstandigheden.
  • De verjaring is opgetrokken tot 10 jaar i.p.v. 8 jaar.
  • Wijzigingen om het begeleidend personeel dat betrokken is bij dopinggebruik beter te bereiken. Daarnaast kan de atleet bestraft worden indien hij blijft gecoacht worden door begeleidend personeel dat gesanctioneerd werd voor overtreding van de antidopingregels.
  • Voor overtredingen of nalatigheid tegen de melding van de whereabouts, was vroeger 3 foute doorgaven of afwezigheden in 18 maanden een schending tegen de antidopingregels. Dit wordt nu een periode van 12 maanden.

De wijzigingen van de regels duiden op het feit dat de nationale antidoping-instanties nu verantwoordelijk zijn voor de nationale dopinggevallen. Er is ook een verhoogde samenwerking tussen de Internationale Federaties en Nationale Antidoping Organisaties in de uitwisseling van testen en onderzoeken.

Voor meer informatie: WADA website

De WADA lijst van Verboden Producten 2015 trad in werking op 1 januari 2015. De lijst vermeldt alle stoffen en methoden die verboden zijn in de sport en is een verplicht document voor alle organisaties die de Wereld Antidoping lijst hebben aangenomen.

De lijst zal blijven aangeboden worden als iPhone app en is beschikbaar op andere mobiele apparaten.

De lijst van de verboden producten vind je hier!

Facebook

Contact

Gwenda Stevens - Voorzitter
Eeuwfeestlaan 62
9840 De Pinte

T. +32 497 73 49 78
M. Gwenda Stevens

Verantwoordelijke website

Etienne Goormachtigh

M. Etienne Goormachtigh